ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Κλιματική αλλαγή: Ποιες είναι οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
Πιστεύουμε ότι η αλλαγή του κλίματος δεν θα είναι και τόσο επώδυνη όσο ακούμε, ότι μπορούμε να προβλέψουμε ό,τι κι αν συμβεί και έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε και να ελέγξουμε τα πάντα. Βλέπουμε από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας να γίνεται αυτό; Με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αδύνατον, αντίθετα γινόμαστε όλο και πιο συχνά μάρτυρες ξαφνικών καταστροφών, όσο παραβιάζουμε τα όρια μας.
Οι μεταβολές που θα συντελούνται δεν θα είναι αναστρέψιμες. Το λιώσιμο των πάγων, οι φωτιές στον Αμαζόνιο, οι τυφώνες και οι πλημμύρες στην Ευρώπη, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική και άλλα πολλά είναι ο αντίκτυπος παραβίασης των ορίων μας απέναντι στην φύση.
Ειδικοί επισημαίνουν πως αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από τους 2 βαθμούς C, τα πράγματα θα είναι άκρως επικίνδυνα, προειδοποιώντας ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα εξαφανιστεί και θα καταστραφούν τα επίπεδα του οξυγόνου. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα οδηγήσει στην αύξηση της στάθμης των υδάτων και στην ερήμωση της Βορείου Αμερικής. Η κατά μισό μέτρο αύξηση της στάθμης των υδάτων θα έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, τα 2/3 εξ’ αυτών από την περιοχή της Ασίας, θέτοντας σε κίνδυνο κεφάλαια ύψους 3 τρισεκ. δολαρίων στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στην Νέα Υόρκη, τα δε περιουσιακά στοιχεία εκτεθειμένα στο κίνδυνο θα αυξάνονταν κατά 23% περίπου.
Κάποιοι από την παγκόσμια κοινότητα έχουν την βούληση να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Έτσι, προέκυψε η Συμφωνία των Παρισίων το 2015: η πρώτη πολυμερή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των εκπομπών παγκοσμίως και έχει ψηφιστεί και από την ελληνική βουλή. Η Συμφωνία δίνει πολύ σοβαρό ρόλο στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές, καθώς στο άρθρο 8αναφέρει ότι οι τομείς συνεργασίας και διευκόλυνσης για την ενίσχυση της συνεννόησης, της δράσης και της υποστήριξης των στόχων μπορεί να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ασφάλισης έναντι των κινδύνων, ομαδοποίηση των κλιματικών κινδύνων και άλλες λύσεις σχετικά με την ασφάλεια (risk insurancefacilities, climate risk pooling and other insurance solutions). Σε διεθνές επίπεδο, ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ συμβαλλομένων να μοιραστούν την επιστημονική γνώση σχετικά με την προσαρμογή καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και πρακτικές.
Η Συμφωνία απέστειλε ένα σαφές μήνυμα προς επιχειρήσεις, πολιτικούς, πολίτες, επενδυτές: ότι οι πόροι πρέπει να στραφούν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. ενώ καθιερώνεται διαδικασία απολογισμού που ξεκινά από το 2023 και ανά πέντε χρόνια.
Οι μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές που διαμορφώνουν τις εξελίξεις, όπως οι Allianz, AXA, Generali, Zurich Insurance Swiss Re, Munich Re, Hannover Re, SCOR,σταματούν σταδιακά να ασφαλίζουν κινδύνους (underwriting - η διαδικασία ανάληψης κινδύνων, ο καθορισμός και η αξιολόγηση των κινδύνων που οδηγεί στην τιμολόγηση) που προέρχονται από τον άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο, ωθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις αναπτυξιακές τους στρατηγικές, σύμφωνα με τις βιώσιμες αρχές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, λειτουργώντας ως σύμβουλοι διαχείρισης κινδύνων, παρέχουν υπηρεσίες μετριασμού των κίνδυνων.
Η Allianz, η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση ασφαλιστική στην Ευρώπη, παύει σταδιακά και μέχρι το 2040 να επενδύει σε κινδύνους του άνθρακα, αλλά και να ασφαλίζει ο κλάδος Περιουσίας & Ατυχημάτων κινδύνους που να προέρχονται από τον άνθρακα. Η εταιρεία σταδιακά θα αποκλείσει από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείες που δεν έχουν προσαρμόσει τους αναπτυξιακούς στους στόχους στην Συμφωνία των Παρισίων.
Σύμφωνα με την ΑΧΑ, την μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη σε τζίρους, η κλιματική αλλαγή εντάσσεται στους μεσοπρόθεσμους – βραχυπρόθεσμους κινδύνους με αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Μέσω του underwriting,σημειώνει, μπορούν οι ασφαλιστικές να προλάβουν κινδύνους, και, τέλος, μέσω των επενδύσεων τους μπορούν να στείλουν τα σωστά μηνύματα σε επενδυτές και επενδυτικές κοινότητες. Η πολιτική της ΑΧΑ περιλαμβάνει επενδύσεις σε πράσινα κεφάλαια και από – επενδύσεις από τον άνθρακα. Στον μετριασμό των επιπτώσεων και στην ενίσχυση της πρόληψης σημαντικό ρόλο έχει το AXA Research Fund. Η ΑΧΑ έχει επενδύσει σε συνεργασία με την IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας, 500 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει fund υποδομών, το οποίο χρηματοδοτεί πράσινες επενδύσεις σε χώρες που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, πράσινων συγκοινωνιών συγκοινωνίες, επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες, κ.α.
Τα ζητήματα της αλλαγής του κλίματος γίνονται όλα και πιο εμφανή, αναφέρει στη τελευταία της μελέτη η Moody’s. Οι καταστροφές που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή ανοίγουν ευκαιρίες στους αντασφαλιστές λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για συμβουλές που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του κινδύνου. Σύμφωνα με την Moody’s, οι αντασφαλιστές καλούνται να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τις εξελίξεις. Περαιτέρω σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει την ζήτηση για χρηματοοικονομικά προϊόντα μεταφοράς / αντιστάθμισης του ρίσκουπου σχετίζονται με τα ακραία καιρικά συμβάντα, (βλ. ομόλογα καταστροφών, υβριδικά επενδυτικά ILS) στον τομέα τον αγροτικό, στην ασφάλιση καλλιεργειών αλλά και στον τομέα των Επαγγελματικών και Αστικών Ευθυνών.
H πρώτη μεγαλύτερη αντασφαλιστική στο κόσμο η Swiss Re αναφερόμενη στις ευκαιρίες των αντασφαλιστών από την κλιματική αλλαγή, τονίζει στο epixeiro.gr ότι «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένων εκπομπών άνθρακα προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες στους (αντ)ασφαλιστές. Η κατανόηση των κινδύνων (ασφαλισμένο ρίσκο ή υπο – ασφαλισμένο) σε περιοχές, όπου ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή αυξάνεται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, αυξάνει την ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα. Αυτό βοηθάει στο να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει στην οικονομία, μεταξύ ασφαλισμένων ζημιών και οικονομικών ζημιών. Επίσης, βοηθάει τους πελάτες ώστε να δημιουργήσουν ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον το οποίο θα είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Επιπλέον, η αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομών, αυξάνει την προστασία έναντι των φυσικών καταστροφών, ανοίγοντας παράλληλα ευκαιρίες στο κλάδο της μηχανικής και των κατασκευών για νέες ασφαλίσεις. Η μετακίνηση προς βιώσιμες παραγωγές ενέργειας βασισμένες σε ανανεώσιμες πηγές θα δώσει ευκαιρίες στις αντασφαλιστικές για να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο ρίσκο για να καλύψουν σύνθετους κινδύνους». Είναι προς ο συμφέρον των (αντ)ασφαλιστών να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται με οδηγό την Συμφωνία των Παρισίων.
Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορούν οι αντασφαλιστές να υιοθετήσουν βιώσιμες πολιτικές και ορισμένες εξαιρέσεις στο underwriting, δηλαδή μη γράφοντας κινδύνους που να σχετίζονται με άνθρακα, η Swiss Re απαντά «ότι από τις 2 Ιουνίου 2018 ξεκίνησε να εφαρμόζει την πολιτική που είχε ανακοινώσει το 2017 για τον άνθρακα. Σύμφωνα με την πολιτική, δεν θα παρέχει (αντ)ασφαλίσεις σε επιχειρήσεις που έχουν έκθεση πάνω από 30% στις εκπομπές του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας την πολιτική μετάβασης σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η πολιτική βασίζεται στην συμφωνία των Παρισίων το 2015 και θα εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα των αντασφαλιστικών της πολιτικών της παγκοσμίως».
Τέλος, σε μία τελευταία ερώτηση που έθεσε το epixeiro.gr για το πώς προβλέπεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια των αντασφαλίστρων έχοντας ως δεδομένο την τελευταία μελέτη της Sigma της Swiss Re ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιέςτο δεύτερο εξάμηνο του 2019 υποχώρησαν στα 19 δισεκ. δολάρια από 26 δισεκ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Swiss Re υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ νωρίς να σχολιάσουμε τις μελλοντικές τιμές των αντασφαλίστρων, ωστόσο έχουμε μπροστά μας την συνάντηση του κλάδου στις 7-11 Σεπτεμβρίου στο Μόντε Κάρλοκαι εκεί θα υπάρξει σχετική συζήτηση για τα τιμολόγια.
Ως διαχειριστές κινδύνων και φορείς ανάληψης κινδύνων, οι ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν μοντελοποίηση των κινδύνων και την τιμολόγηση και τα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στο να επενδύουν σε υποδομές λόγω του εποπτικού καθεστώτος Solvency II και των διατάξεων για την υπολογισμό και την αποτίμηση των τεχνικών αποθεματικών έχει αναφέρει η The Geneva Association. O κλάδος, βεβαίως, σχεδιάζει τις αναπτυξιακές και επενδυτικές του στρατηγικές, αξιολογώντας το τρίπτυχο ESG – Περιβαλλοντική Κοινωνικής Διακυβέρνησης.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00