ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ απέφυγε τη χρεοκοπία, αλλά η προσπάθεια για την εξυγίανσή της συνεχίζεται
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία. Σήμερα η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας, που λέγεται ΔΕΗ».
Δημ: Βγήκε η είδηση από τον ΟΗΕ ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε απόλυτη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μονάδα, καμία λιγνιτική δραστηριότητα το 2028;
«Ισχύει απολύτως η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Όλα τα υπόλοιπα θα εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφενός στο επίπεδο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αφετέρου στο επίπεδο της επιχείρησης, η οποία θα δουλέψει για όλα αυτά τα σενάρια. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, έτσι ώστε ό,τι γίνει στο επίπεδο της απολιγνιτοποίησης να γίνει σοβαρά, υπεύθυνα, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Χωρίς να ξεχνάμε από την άλλη πλευρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, στο επίπεδο το περιβαλλοντικό, την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους για τις περιοχές τις οποίες αφορά το θέμα. Σίγουρα όταν μιλάει κανείς για απολιγνιτοποίηση- όταν εμείς τουλάχιστον μιλάμε- δεν περιορίζουμε το θέμα μόνο στη ΔΕΗ και στην όποια μετεξέλιξη της ΔΕΗ, αλλά το θέμα αυτονόητα επεκτείνεται στις συνέπειες, που θα έχει στις περιφέρειες όπου έχουμε σήμερα λιγνιτικές μονάδες και στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση σε αυτές τις περιοχές».
Δημ.: Μπορείτε να μας πείτε τα επόμενα μέτρα εξυγίανσης κ. υπουργέ;
«Το πρώτο είναι η απολιγνιτοποίηση. Θέλω να υπενθυμίσω ότι όπως έχει φτάσει το πράγμα πια σήμερα με τα λεφτά που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι παλιές λιγνιτικές μονάδες εάν έκλειναν και οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να πληρώνονται με τα χρήματα που παίρνουν σήμερα, οι μονάδες αυτές θα στοίχιζαν φθηνότερα στη ΔΕΗ, απ’ ότι σήμερα που λειτουργούν. Άρα το ένα βήμα είναι η απολιγνιτοποίηση. Το δεύτερο βήμα είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία έχουμε μιλήσει επανειλημμένως και αυτό θα προχωρήσει, θα εξειδικευτεί με βάση αυτά που θα πουν και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης. Το τρίτο είναι μια νομοθετική παρέμβαση μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε η ΔΕΗ να απαλλαγεί από τον ζουρλομανδύα των περιορισμών που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, που δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργούν οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα, ενώ η ΔΕΗ πάει με τον αραμπά. Το τέταρτο θα είναι ένα καινούριο business plan για τη ΔΕΗ, προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση και στις ανάγκες της νέας εποχής. Και το πέμπτο βασικό μέτρο είναι το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Φεύγουμε σταδιακά από το λιγνίτη και περνάμε στην Ελλάδα και σίγουρα στη ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Αυτά είναι τα μέτρα που θα προωθηθούν και αυτή είναι η καινούρια περίοδος που ανοίγει πια μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας για τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και φυσικά για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Δημ.: Για την καινούρια μονάδα;
«Σας είπα θα τα εξειδικεύσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Δημ.: Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι; Στον καταναλωτή που θα μας δει το βράδυ στο δελτίο και τώρα, τι θα θέλατε να του πείτε; Γιατί θα κοιτάξει τι θα γίνει με την τσέπη του, με τα τιμολόγια κτλ.
«Θέλω να πω, πρώτα από όλα, για τους Έλληνες πολίτες ότι αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή, αρνητική εξέλιξη αν δεν έβγαινε σήμερα θετική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. Θα μπορούσε από αύριο να σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, να κοκκινίσουν τα δάνεια της ΔΕΗ. Θα υπήρχαν αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες και θα μπαίναμε σε σοβαρούς κλυδωνισμούς συνολικά για όλη την ελληνική οικονομία. Αυτό που έγινε σήμερα να μην το υποτιμούμε! Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεύτερον, θέλω να πω ότι η προσπάθεια για την ανάταξη της ΔΕΗ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας γίνεται με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Ένα σημαντικό βάρος καλούνται, υπενθυμίζω, να πληρώσουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Οι εμπλεκόμενοι στις ΑΠΕ οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μείωση που κάναμε στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή στο λογαριασμό που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ. Και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα δουν το εκπτωτικό τιμολόγιο που έχουν να περιορίζεται η έκπτωση από το 75% στο 30%. Επομένως, κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια, περάσαμε το κάβο, προχωρούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία αλλά και με μεγάλη σοβαρότητα. Οι καταναλωτές και κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη ΔΕΗ, η οποία αναγνωρίζεται έτσι κι αλλιώς κι από την αγορά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων αναλυτών ότι δήθεν η κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ, επί ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή της ΔΕΗ από 7 ευρώ πήγε στο 1 περίπου ευρώ, ενώ εμάς από την ημέρα των ευρωεκλογών έως σήμερα η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχει τριπλασιαστεί. Δεν σημαίνει ότι αυτό λέει τα πάντα για την επιχείρηση, αλλά πάντως λέει κάτι σοβαρό».
Δημ.: Πότε περίπου θα σταματήσει η ΔΕΗ να παράγει ζημιές;
«Η ΔΕΗ έχουμε στόχο να γυρίσει σε θετικό έδαφος πολύ σύντομα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της. Οι συσσωρευμένες ζημιές του παρελθόντος είναι δυστυχώς στην πλάτη της ΔΕΗ και για αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, η οποία είναι μια συνεχής προσπάθεια. Πάντως, ήδη ξεκινάμε πολύ θετικά μέσα σε δύο μόνο μήνες. Φεύγουμε από το φάσμα της χρεοκοπίας. Η ΔΕΗ γυρνά σε θετικό έδαφος και από εδώ και πέρα, νομίζω, με μια συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο και τη διοίκηση της επιχείρησης θα προχωρήσουμε σε θαρραλέα αναπτυξιακά βήματα για την ίδια τη ΔΕΗ και τη στήριξη τελικά των ίδιων των εργαζομένων».
Πηγή: epixeiro.gr
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00