ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σε Business Center φιλοδοξεί να μετατρέψει το Εκθεσιακό Κέντρο το ΕΒΕ Κοζάνης. Ο Γ. Μητλιάγκας μιλά στον «Χ» για το αύριο του πολύπαθου φορέα στα Κοίλα
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας
Σε Business Center φιλοδοξεί να μετατρέψει το Εκθεσιακό Κέντρο το ΕΒΕ Κοζάνης. Ο Γ. Μητλιάγκας μιλά στον «Χ» για το αύριο του πολύπαθου φορέα στα Κοίλα
Σε ένα σύγχρονο Business Center, στο οποίο θα φιλοξενούνται εκθέσεις και συνέδρια, προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή και στις νέες προκλήσεις των καιρών, οραματίζονται να μεταμορφώσουν το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης οι μέτοχοί του. Ο Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, μίλησε στον «Χ» για την επόμενη μέρα του πολύπαθου φορέα, ο οποίος για χρόνια πρωταγωνιστούσε στα εκθεσιακά δρώμενα της περιοχής.
«Στόχος μας είναι η επανέναρξη αυτού του στολιδιού της περιοχής. Το 2018 έγινε η τελευταία έκθεση και από το 2019 και λόγω της πανδημίας ο φορέας μένει ανενεργός μέχρι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας, ο οποίος εκτίμησε πως το πρόβλημα βιωσιμότητας του Εκθεσιακού άρχισε να εμφανίζεται όταν οι μέτοχοι και κυρίως η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σταμάτησαν τις «ενέσεις ρευστότητας».
Η αντίστροφη μέτρηση
Τα βασικά οικονομικά προβλήματα του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν ΕΒΕ, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Κοζάνης, ΓΕΩΤΕΕ, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ΑΝΚΟ, άρχισαν να εμφανίζονται από το 2012 και την οικονομική κρίση. Βασικός χρηματοδότης του φορέα ήταν η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, η οποία μετά από ένα σημείο «σκλήρυνε τις διαδικασίες χρηματοδότησης» σύμφωνα με τον κ. Μητλιάγκα, οπότε και δεν εμφάνιζε τις εισροές χρημάτων που έπρεπε, ώστε να μπορεί να συντηρηθεί.
«Κάποια στιγμή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και έπρεπε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας, καθώς το Εκθεσιακό Κέντρο είχε κρατήσει κάποιους ανθρώπους στο προσωπικό, αλλά οι υπηρεσίες του δεν ανταποκρινόταν στο προφίλ ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται. «Είναι δύσκολο να μη γίνει κάτι τέτοιο, ιδίως σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, οπότε ήταν μοιραίο ένας φορέας ο οποίος λειτουργούσε μια ή δύο φορές τον χρόνο, κάνοντας κάποιες εκθέσεις, να μην μπορεί να βγάζει αυτά που πρέπει, ώστε να μπορεί να αιτιολογεί την ύπαρξη του και τη λειτουργία του και να είναι βιώσιμος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας.
Όταν ο φορέας απενεργοποιήθηκε το 2019, προτάθηκαν δύο λύσεις: ή θα γινόταν μια γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, είτε λύση του φορέα και εκκαθάριση. Επιλέχθηκε τελικά η δεύτερη.
Οι προσπάθειες διάσωσης
Έχουν γίνει ήδη δύο μεγάλες (χρονικά και διοικητικά) πράξεις, ώστε να μπορεί να υπάρξει η σταδιακή αποπληρωμή όλων των οφειλών του Εκθεσιακού Κέντρου. Μέχρι τότε ο μόνος φορέας που χρηματοδοτούσε την διαδικασία της εκκαθάρισης έμμεσα, ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αποπλήρωνε ποσά μετά από δικαστικές αποφάσεις.
Η πρώτη πράξη είναι η νομική, διοικητική και φορολογική επίλυση θεμάτων και η δεύτερη είναι η ιεράρχηση και η αποπληρωμή των χρεών. Προτεραιότητα δόθηκε στα χρέη προς ΙΚΑ, εφορία και τους εργαζομένους με έμμισθη σχέση και έγινε δυνατό μέσα από το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης κόκκινων δανείων να επιτευχθεί μια σημαντική απομείωση της οφειλής ύψους 78.000 ευρώ (μετά από συμφωνία μειώθηκε στα 12.000 ευρώ) και το επόμενο στάδιο είναι η αποπληρωμή των χρεών προς επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους με έμμεση έμμισθη σχέση. Απομένει το μεγάλο μέρος της βασικής οφειλής προς τη ΔΕΗ, το οποίο συνδέεται και με την μετέπειτα λειτουργία του χώρου. «Έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον το 50% του στόχου της ολικής εκκαθάρισης και αποπληρωμής όλων των χρεών» τονίζει ο κ. Μητλιάγκας.
Η επανεκκίνηση
Στόχος του ΕΒΕ είναι η λειτουργία του χώρου να συνδεθεί με τη μετάβαση και να έχει συνέργειες με το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Το Επιμελητήριο κινείται σταθερά και μεθοδικά ώστε και να επιλύσει το θέμα των χρεών και να φύγουμε από την παλιά δυσλειτουργία, ώστε να προχωρήσουμε στη νέα εποχή. Έχουν ξεκινήσει κάποιες κουβέντες και παράλληλα εκτυλίσσεται μια αξιόπιστη διαδικασία, η οποία έλειπε μέχρι τώρα στην όλη διαχείριση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητλιάγκας.
Ταυτόχρονα γίνεται μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου και αναζητούνται τρόποι με τους οποίους θα αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Σύμφωνα με τον κ. Μητλιάγκα, οι ανάγκες της αγοράς, οι συνθήκες της οικονομίας και η γενικότερη λειτουργία, όπως και η φθορά και η κόπωση που έχουν τέτοιοι χώροι ως προς την συντήρησή τους, κάνουν τους μετόχους να θέλουν να αλλάξουν το «μείγμα» της λειτουργίας τους. «Οι μέτοχοι επιθυμούν να μην είναι μόνο εκθεσιακοί χώροι αλλά πολυχώροι για εκθέσεις, για φιλοξενία επιχειρηματικών συναντήσεων κ.α.» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης.
Ο στόχος
Ο κ. Μητλιάγκας ευελπιστεί πως ο τρόπος επικοινωνίας, ενημέρωσης και λειτουργίας του φορέα θα αλλάξει, ώστε να μπορεί ο πολυχώρος του Εκθεσιακού που θα δημιουργηθεί να είναι λειτουργικός, χρήσιμος και βιώσιμος. «Θα προτιμήσουμε να μην ξεκινήσουμε κάτι ή να αργήσει να αρχίσει κάτι, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ξανά μια μαύρη τρύπα» λέει κλείνοντας ο κ. Μητλιάγκας.
Ο ίδιος θεωρεί πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν αποτελέσματα για το μέλλον της εγκατάστασης, την οποία χαρακτηρίζει «στολίδι» και αποτελεί πλέον περιουσία του Επιμελητηρίου που πρέπει να στηριχθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διεύθυνση: Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 2,
Τ. Κ. 50131 ΚΟΖΑΝΗ,
chambers@otenet.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461041693, 2461034669
Fax: 2461033976, 2461033356
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή:
07:00 – 15:00